duminică, 30 august 2009

BATRAN IN ROmania Banilor


Ascult: Un'emozione per sempre

Esti tanar acum , adolescent posibil, sau poate deja intrat in varsta a IIIa , iar orice varsta are batranii sai. Si precum se zice ca daca nu ai un batran, sa iti cumperi unul .... in speranta ca semnificatia zicalei este lesene inteleasa, pe atat nu stim sa ii pretuim, protejam.
Batranul isi poarta tabloul conturat ca tablita de gat ( „mi-e foame”, „nu am bani” „vreau o casa” etc ) : varsta invers proportionala cu interesul pt viata, ce isi plimba picoarele din ce in ce mai incet. Parca pentru ei timpul merge mai incet , atat d incet incat au timp sa observe, sa se bucure ( in speranta ca e unul din acei batrani care spre sfarsitul vietii e multumit de ce a realizat ) de un zambet de copil, de o floare, de un cuc, de acele mici lucruri care pt tine sunt lucruri trecatoare la fel cum scrii un mail .
Batranul e acela care uita sau piere interesul, de cum se imbraca , preferand sa dea banii copiilor, nepotilor, ca doar „eu sunt batran, mi-a trecut viata , voi bucurati-va , stati fara griji „
Precuparea zilnica este casa si gradina, ca doar ea e ce care ii mai da satisfactii lunare , ori doar anuale , caci copii au uitat de el si intelege ca asa este tineretul si asa merge viata . Nu ii poate tine pe copii langa el , dar spera ca macar pe nepoti sa ii tina aproape caci bucuria lor sta in urmasii lor , nu in ceea ce au construit material , fizic , ci la nivel spiritual .
Pensie – cat sa supravietuiasca, caci oricum nu ii trebui mai mult ca doar e batran , nu are nevoie ....
Plimbare – „si asa nu are ce face , are timp deci imi las copii la el (tre sa fac bani ) „
Haine – second hand daca se poate , iar daca nu , isi are bine pastrate hainele de peste ani,.
Copii – la casa lor , atat de departe incat si-au uitat copilaria .
Casa – daca nu e derapanata , cu siguranta mobil mai noua de 20 ani nu este . si asa vrea sa il lasi sa isi petreaca restul vietii acolo ....
Dorinte – ca ziua de maine sa fie ultima , si nu din egoism , ci doar ca sa te scape pe tine de o grija
Sentimente – si-le pastreaza intr-o cutie a amintirilor pe care si-o deschide nepotilor sau oricui este dornic sa-i asculte povestea si povata, gandurile si sfatul.
Independent de noi se intampla .... sau voit lasam lucrurile sa se desfasoare asa??!! Si la randu-l nostru vom fi batrani .... haide-m sa fim niste batrani moderni si sa nu uitam de noi si nici de ceilalti.... orice varsta am avea!


Pentru singurul meu bunic.... observ si ma doare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu